İlber Ortaylı'nın Yaz Okuması İçin Önerdiği Kitaplar

  Herkesin severek okuduğu ve sözlerine kulak kesildiği tarihçi profesör İlber Ortaylı Hürriyet gazetesindeki köşesinde okurlarına yaz okuması için kitap önerileri sundu. Biz de İlber Hoca'nın önerilerini elbette görmezden gelemezdik. İşte İlber Ortaylı'nın okunmasını salık verdiği kitaplardan 5 tanesi.


İlber Ortaylı kitap önerileri

SUYU ARAYAN ADAM - Şevket Süreyya Aydemir


Suyu Arayan Adam Şevket Süreyya Aydemir


  Birinci Dünya Savaşı'nın bütün cephelerinde bir Türk yedek subayı olarak görev yapan, Cumhuriyetin kuruluşunu bizzat yaşayan daha sonra da yüksek mevkilerde görevler alan, 1918'in çalkantılı döneminde Rusya'daki ihtilalin hemen sonrasında orada bulunmuş olan Şevket Süreyya Aydemir'in bu hatıratı İlber Hoca tarafından "Bu dönemi onun kadar etkileyici anlatan bir kalemi bulmak kanaatimce çok zordur." şeklinde tanımlanıyor. Şevket Süreyya Aydemir Suyu Arayan Adam gerçekten de dönemini en gerçekçi bir biçimde yansıttığı ve dönemin ruhunu bizzat özümsemiş birinin kaleminden çıkması münasebetiyle okumaya değer bir kitap önerisi ...


 Tanıtım Bülteni:

  Bu kitap, ilkokul öğretmeni olarak yetişmek üzereyken, Birinci Dünya Harbinde savaşa katılan ve sonra Büyük Turan'ı kurmak yolunda Kafkas, Hazer ülkelerine koşan bir Türk gencinin hikayesidir. Şimdi bu yeni baskısını sunduğumuz bu eserin yazarı Şevket Süreyya Aydemir; Rusya'da, Sovyet inkılabı cereyan ederken, aralarında Enver Paşanın da bulunduğu önemli şahsiyetlerle karşılaşmıştı. Yazar, Rusya'da tahsilini tamamlayarak memleketine dönmüş, hayatın acı ve tatlı çeşitli olaylarını yaşamıştır. Sonra devletin yüksek hizmet mevkilerinde çalışan Şevket Süreyya Aydemir'in hayat hikayesi, Orta Anadolu bozkırında bir "toprağa yöneliş"le biter."Suyu Arayan Adam"da yüzyılımızın, Avrupa'dan Çin'e ve Himalayalara kadar uzanan çeşitli problemlerini de bulacaksınız.



YEDİNCİ GÜN - İhsan Oktay Anar

ihsan oktay anar polisiye


  Birçoklarının "Puslu Kıtalar Atlası" adlı romanıyla tanıdığı "İhsan Oktay Anar" Türk Edebiyatı'nın gerçek anlamda ustası, bir felsefe hocasıdır. Fakat üzülerek belirtilmeli ki yazar, Türk okuru tarafından yeteri kadar tanınmıyor, takip edilmiyor. Prof. İlber Ortaylı yaz dönemi içinde kolayca okunacak, sürükleyici bir kitap önerisi olarak sunuyor "Yedinci Gün"ü. İlber Ortaylı ayrıca kitabı "Osmanlı Türkçesini yeni kuşaklara en kolay yaklaştıran eser..." olarak nitelendiriyor. Hikaye 2. Abdülhamid döneminden itibaren başlıyor ve okuyucuyu kısa sürede sarıyor.


 Tanıtım Bülteni:

 Çizgilerin kürelere, zamanın sonsuzluğa, sonsuzlukların da hayâllere dönüştüğü bir hikâyedir bu. Sıradan insanların sıra dışılığı, bilinen hikâyelerin düşlere dönüşümü, zaafların asîlleşmesi, erdemlerin ardındaki günâhkârlık tüm içtenliğiyle akacak zihinlere. İnsan olmanın en zayıf ve en yüce yanları, bir hikâyenin dokunuşuyla bir kez daha bilinebilir olacak. 

 İhsan Oktay Anar, bu yeni düşüyle sizleri bir kez daha şaşırtacak. Çizgilerde değil kürelerde gezinecek, bilinen zamanların bilinmeyen anlarına yolculuk edeceksiniz. Alışık olmadığınız bu dünyanın kapısından girdiğinizde âşinalık hissedecek, sadeliğin ihtişâmına teslim olmanın rahatlığıyla kendinizi akışta yolculuk ederken bulacaksınız.




ATATÜRK MODERN TÜRKİYE'NİN KURUCUSU - Andrew Mango


Atatürk - Modern Türkiye'nin Kurucusu


  Andrew Mango İstanbul doğumlu İngiliz bir yazardır. Bu yüzden de İlber Hoca "Atatürk - Modern Türkiye'nin Kurucusu" kitabı için "yabancı birinin yazdığı bir kitap" diyemeyeceğimizi belirtiyor. Andrew Mango İstanbul'da büyümüş olması münasebetiyle de mükemmel bir Türkçe'ye sahiptir. İlber Ortaylı bu Atatürk biyografisi için "Türkiye üzerine yazılanların arasında seçkin yeri olan bir kitaptır." nitelemesinde bulunuyor.

Tanıtım Bülteni:

 Uzman bir yazar, nesnel bir yapıt. İşte Atatürk'ün yaşamı ve mücadelesi!... İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango, beş yılı aşkın bir süre yaptığı araştırmalar sonucu, bu yapıtla kapsamlı ve nesnel çalışma ortaya koyuyor.

 Türkiye'nin, bağımsızlığı ve varoluşu yolunda Atatürk gibi bir liderle yakaladığı olağanüstü şansı irdeleyen yazar, onu salt lider özellikleriyle değil, yakın çevresi ve insan ilişkileriyle de yansıtmayı başarırken, dönemin toplumsal yapısı ve güç dengelerine de açıklık kazandırıyor.

  Prof. Geoffrey Lewis Atatürk için "O, tek bir insanın neler yapabileceğini gösteren 20. yüzyılın olağanüstü lideri" diyor. Evet, kitleleri ardından sürükleyebilen, insanları birbirine kenetleyebilen siyasal önder... Ancak sonuçta Atatürk de herkes gibi bir insan... Karizması, zaafları, kadınlarla olan ilişkileri, dostlukları, nefretleri, iyilikleri ve hatta kıskançlıklarıyla bir insan... Mango, bu olağanüstü çalışmasıyla, Atatürk'ü işte bu yönleriyle daha bir yakınlaştırıyor bize. 

 Bu basımda Saltanat ve Cumhuriyet dönemine ilişkin tüm yazılı kaynaklara ulaşılmıştır. Çoğu eski yazı birçok belge aslından olduğu gibi aktarılmış, döneme özgü söyleyiş ve ifade özellikleri korunmuştur.



TARİH NOTLARI - Bernard Lewis


Tarih Notları Bernard Lewis


 İlber Ortaylı "son oryantalist" dediği Bernard Lewis için "Doğu'da ve Batı'da yeni bir bakışı temsil ettiği" yorumunda bulunuyor. Yazarın Arapça, Farsça, Türkçe, Batı dilleri ve klasik dilleri çok iyi bildiğini hatta onun kadar iyi bilen ancak iki kişi sayabileceğimizi aktarıyor. Bernard Lewis 100. yaşında bu notları kaleme alıyor ve ilginç ömrünü okuyucuya aktarıyor. Tarih Notları bir otobiyografik kitap olmanın ötesindedir çünkü yazarı Orta Doğu'nun yeniden şekillenmesinde ve anlattığı olayların içerisinde aktif bir rol sahibi olmuştur. Dolayısıyla kitap birinci elden bir tarihi kaynaktır.


YENİÇERİLER - Godfrey Goodwin



  Yeniçerileri daha iyi öğrenmek için başvurulması gereken kitap olarak öneriyor İlber Hoca. Yeniçeriler - Godfrey Goodwin yeniçerilerin zaferlerinin ve yenilgilerinin öyküsünü anlatıyor. Yeniçeriler, Avrupa'nın bir zamanlar korkuyla baktığı Osmanlı ordusunun kendilerine has kıyafetleri, teçhizatları ve savaş teknikleriyle simgesiydiler. Ancak zamanla siyasi güçleri o kadar dizginlenemez bir hal aldı ki padişahların bile korkulu rüyası haline geldiler. Kitap, bu ayrıcalıklı askeri sınıfı detaylarıyla gözler önüne seriyor, güçlerini nereden aldıklarını anlatıyor.


1 yorum:

  1. Paylaşımlarınızı yakından takip ediyorumm, gerçekten faydalı bilgiler ve paylaşımlar yapıyorsunuz. tavsiyenizle bir çok kitap edindim ve hepside gayet güzel kitaplar
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.